Tenisçi hastalığı, tıbbi terim olarak “lateral epikondilit” olarak da bilinir ve benzer tekrarlayıcı hareketler yapan kişilerde görülen bir durumdur. Tenis, özellikle ters vuruşlarda tekrarlayan kavrama ve sallanma hareketlerini içerir ve bu, lateral epikondil dediğimiz dirseğin dış kısmındaki kemik çıkıntı çevresindeki tendonlara önemli ölçüde baskı uygulayabilir. Sonuç olarak tenisçiler bu tendonların tekrarlayan zorlanması ve aşırı kullanımı nedeniyle bu tür dirsek ağrılarını sıklıkla yaşarlar. Her ne kadar tenisçiler sıklıkla etkilense de lateral epikondilit tenisçilere özel değildir. Boyacılar, tesisatçılar, marangozlar veya belirli türde el emeği veya sporla uğraşan kişiler gibi tekrarlayan bilek ve kol hareketlerini içeren faaliyetlerde bulunan herkeste ortaya çıkabilir. Yani temel olarak ağrı dirsekte olsa da ağrının kaynağını sık tekrarlayan el ve el bilekle ilgili aktiviteler oluşturmaktadır.
Dinlenme: Aktiviteleri veya hareketleri sınırlamak, ağrılı bölgeye dinlenme sağlamak, iyileşme sürecini destekleyebilir. Özellikle el ve el çevresi tendonlarını aşırı zorlamamak, el bileği yukarı kaldıran aktivitelerden kaçınmak ve kavrama türü (bez sıkma, tornavida kullanma vs.) hareketlerden uzak durmak ağrı kontrolü üzerine olumlu etki sağlayacaktır.
Buz uygulaması: Ağrıyı azaltmak ve şişmeyi kontrol altına almak için ağrılı bölgeye buz kompresi uygulanabilir. Bu uygulamalar bir tülbent veya havlu üzerinden yapılmalıdır. Uygulama süresi genellikle 15-20 dakikadır ve günde birkaç kez tekrarlanabilir.
Ağrıyı hafifletici ilaçlar: Ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacak ve aynı zamanda bu bölgedeki enflamasyonu-ödemi rahatlatacak nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) kullanılabilir.
Steroid enjeksiyonları: Ağrıyı azaltmak ve iltihabı kontrol altına almak için doktorun reçete ettiği durumlarda, kortikosteroid enjeksiyonları yapılabilir. Bu enjeksiyonlar lokal etki ettiği için bilinen klasik kortizon yan etkileri göstermezler ve güvenle yapılabilirler.
Destekleyici ekipmanlar: Tenisçi hastalığının iyileşme sürecini desteklemek için bileklikler, özel dirsek bandajları kullanılabilir. Temel hedef iş yapma esnasında dirseğe binen yükü asgariye indirmektir.
Cerrahi: Nadiren, diğer tedavi yöntemleri başarısız olduğunda veya durum ciddi olduğunda cerrahi seçenekler değerlendirilebilir. Bu cerrahiler açık(klasik yöntem) veya artroskopik(kapalı yöntem) şeklinde iki türlü olarak da yapılabilmektedir. Cerrahi tedavi yapılsa da hastaların bu tablonun tekrarlamaması açısından olabildiğince rutin önerilere dikkat etmesi gerekmektedir.